Anyagcsere markerek kutatása

A k+f projekt anyagcsere markerek analitikai mérésének és informatikai feldolgozásának kutatásán alapul és a gombakomposzt gyártástechnológiájának fejlesztésére irányul. A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg:
Konzorciumvezető gazdasági társaság: Bio-Fungi Kft.

A projekt fejlesztési célkitűzései:

  • Új termék: Gombakomposzt anyagcseremarkerek adatbázisa
  • Új technológia: Gombakomposzt anyagcsere markerek méréstechnológiája
  • Új prototípus: Adatfeldolgozó panel anyagcsere markerek méréséhez

A projekt újdonságtartalma jelentős, mert az új termék, technológia és szolgáltatás kifejlesztése új műszaki tudományos kutatásokra és eredményekre épül.

Célunk, hogy gázkromatográfia – tömegspektroszkópia (GC-MS) analitikai módszer segítségével kifejlesszünk és meghatározzunk anyagcsere markereket, amelyek a komposztban zajló mikrobiológiai tevékenységek online analízisét teszi lehetővé. A mérési módszerrel kimutatjuk a káros és hasznos mikroszervezetek anyagcsere termékeit és ezeket markerezésre, azaz faji identifikálásra felhasználjuk. Az anyagcsere markerek segítségével következtetni tudunk arra, hogy milyen szükséges beavatkozást kell elvégezni a gépészeti egységek segítségével, a komposzt jobb minősége érdekében. A Bio-Fungi Kft. a projekttel saját versenyképességét erősítve megőrizheti meghatározó piaci szerepét, továbbá új európai és Európán kívüli piacokra is be tud lépni.

A hatékonyabb gyártástechnológia révén a termék – gombakomposzt – minősége, költséghatékonysága javul. A kifejlesztésre kerülő anyagcseremarker adatbázis, az anyagcseremarkerek méréstechnológiája Európán kívüli piacokon is piacképes. A projekt megvalósításától a fenntartási időszakban az elnyert támogatás mértékének megfelelő árbevétel növekedés várható.

A projekt eredményeit hazai használati és formatervezési mintaoltalommal kívánják védeni.

A projekt neve: Anyagcsere markerek analitikai mérésének és informatikai feldolgozásának kutatása a gombakomposzt gyártás technológiájának fejlesztése érdekében
Azonosítója: KMR 12-1-2012-0189
A kedvezményezett neve, elérhetőségei: Bio-Fungi Kft., 2338 Áporka, Szabadság telep 030/10.

Közreműködő szervezetek:
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1. ; 2. emelet http://nkfia.kormany.hu