fbpx

Ládatöltő gépsor fejlesztés

A Bio-Fungi Kft. a Gazdaságfejesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása pályázat keretében 234,5 millió Ft támogatási összeget nyert el az Európai Unió és a Magyar Kormány finanszírozásával a „IV. fázisú gombakomposzt gyártásához szükséges egyedi ládatöltő gépsor kifejlesztése a gombaipar hatékonyságának növelése és környezeti terhelésének csökkentése érdekében” cmű projektjével.

A támogatási szerződés száma: GINOP-2.1.1-15-2016-00836

A Bio-Fungi Kft. egy 35 éves múlttal rendelkező családi vállalkozás. A cég kezdetben gombatermesztéssel és kereskedelemmel foglalkozott, 2000 óta pedig már csiperkegomba komposztot is előállít az Áporka melletti Szabadságtelepen. Ezt a tevékenységet 2014-ben laskaalapanyag és bio csiperkekomposztot előállítással bővítette. 2008-ban korszerű, felszíni gombafarmot létesített, ahol csiperkegombát termeszt, 2015-ben 12 db laskasátrat épített és elkezdte a laska gomba termesztését is.

A társaság a fejlesztés keretében a hazai pincés és elavult épületekben folyó gombatermesztés környezeti hatékonyságának fejlesztését, a hulladékkibocsájtás és a technológiai vegyszerhasználat drasztikus csökkentését és az energiafelhasználás minimalizálását tűzi ki célul. Vállalkozásunk egy olyan technológiát dolgoz ki, aminek eredményeként a tradicionális pincés és felszíni házas termesztés egyedi adottságait felhasználva növekedik annak környezeti-, pénzügyi fenntarthatósága és versenyképessége.

A hazai pincés gombatermesztés 100 éves múltra tekint vissza. A kezdeti évtizedekben a tevékenység jövedelemtermelő képessége magas volt, enne következményeként vált hazánk 1944-re a világ negyedik legnagyobb gombatermelő országává. A budafoki szőlőfeldolgozás visszaszorulása miatt több mint 120 km hosszú pincerendszer szabadult fel, ezeket a pincéket hasznosították a gombatermesztők. Az ország más területein viszont az állattartás drasztikus csökkenése miatt megüresedett istállókban és gazdasági épületekben indultak el gombatermesztő vállalkozások. A kezdetek sikerei után azonban kiderült, hogy az ilyen épületekben termelő családok nem tudják adaptálni a legmodernebb technológiákat, ezért számukra új típusú módszerfejlesztést kell végrehajtanunk piaconmaradásuk és továbbfejlődésük érdekében. Az elavult módszerekkel dolgozó termelőknél az egyik legkomolyabb probléma az, hogy nem tudnak magas higiéniai körülményeket biztosítani a gombakultúrának, ezért nagyon környezetterhelő a tevékenységük.
Célunk, hogy a hazai pincék adottságainak megfelelően kifejlesszük a IV. fázisú gombakomposzt gyártástechnológiáját és ezzel hosszútávon fenntarthatóvá tenni a gombapincékben és elavult felszíni házakban a gombatermesztést.
Ennek érdekében speciális ládákat kell kifejlesztenünk, amelyeket csak egyedi gyártású géppel lehet tölteni és előkészíteni. Ilyen ládák, illetve gépek jelenleg nem állnak rendelkezésre, kifejlesztésük elengedhetetlen a projekt sikere érdekében. A ládákat acélból tervezzük kivitelezni, alkalmazásuk során már nem keletkezik fólia szemét, ugyanis már nem kell takarni sem a pincék padozatát, sem a termesztő felszínt. Gépesíthetővé válik a pincék betelepítése, számításaink szerit a helyiségek megtöltése lényegesen gyorsabban elvégezhető. Több munkafolyamat egyszerűen szükségtelenné válik, a dolgozók a gombaszedésre és a termék csomagolására tudnak koncentrálni. Javul a dolgozók munkakörülménye, hiszen töredékére csökken a megterhelő munkafázisok aránya, munkahelyük tisztábbá és nem utolsó sorban vegyszermentessé válik.
A projekt során létrehozzuk a pincés termesztésben alkalmazható ládák és az azok töltésére képes ládatöltő berendezés, illetve kidolgozzuk a IV. fázisú gombakomposzt alkalmazástechnológiáját, azaz a termesztő helységekbe történő telepítés, a termőre fordítás és a kitelepítés technológiáját.

A beruházás megkezdésének időpontja: 2016.06.19.
A beruházást befejezési időpontja: 2018.11.15.