fbpx

Komposztgyártás

BF honlap komposztgyartasA Bio-Fungi Kft. 2000 óta állít elő csiperkegomba komposztot. A gombatermesztők jól ismerik azt a problémát, hogy a komposzt minősége gyakran kiszámíthatatlan; rossz alapanyaggal pedig szinte lehetetlen magas termésátlagot elérni. Akik viszont komposztot állítanak elő, tudják, mennyire nehéz a komposzt minőségét az időjárás viszontagságaitól és a folytonosan változó alapanyagoktól függetleníteni: ennek elérésére korszerű technológiára van szükség.

2003-ban egy átfogó beruházást valósítottunk meg, amelynek eredményeképpen felépült a környezeti előírásoknak, követelményeinek világviszonylatban is megfelelő üzemünk Áporkán, ahol jelenleg 55 hőkezelőben állítunk elő gomba alapanyagot heti 2500 tonna mennyiségben.

BF honlap komposztgyartas 2

Az egyes nyersanyagok (búzaszalma, ló-, illetve baromfitrágya, gipsz és víz) összetett biológiai és mikrobiológiai folyamatainak váltakozása eredményeképpen jön létre a gombakomposzt, amelyet a hőkezelést követően gombacsírával oltunk be. A nyersanyagok előkészítése a minél jobb minőség elérése érdekében nagy teljesítményű keverő, öntöző, mixelő soron megy át és ezután a teljesen homogén I. fázisú komposzt 2-4 napra úgynevezett érlelő padlóra kerül. Ezen a területen a folyamatos számítógép vezérelt levegő-utánpótlásnak köszönhetően, nagynyomású ventilátor és padlóba épített fúvókarendszeren keresztül folyamatos aerob körülmények között optimálisan előkészített, érési folyamatok zajlanak le. A végső érlelés a teljesen zárt, alászellőztetett bunkerokban megy végbe; így a végső termék az időjárástól függetlenül is stabilan jó minőségű lesz.

BF honlap komposzt laska

A Bio-Fungi Kft. 2014-ben bővítette tevékenységét laskagomba alapanyag gyártásával, amely kizárólag szalmából készül, állati eredetű összetevőt nem tartalmaz. A laskagomba alapanyaghoz kiváló minőségű, hazai szalmát és jól bevált, sikeres fajták szaporítóanyagát használjuk fel. A minőségi szalma kiválasztása után az alapanyagot ledaráljuk, majd 6 napig tiszta vízzel áztatjuk és keverjük az erre speciálisan kialakított áztató-keverő-lélegeztető felületen. A keverék ezután a hőkezelőbe folytatja útját, ahol gőzzel fertőtlenítjük, majd onnan a blokkolóba kerül, ahol a csomagolása történik. Cégünk több évtizedes komposztgyártási tapasztalatát felhasználva igyekszünk versenyképes, megbízható laskagomba szubsztrátummal ellátni leendő vásárlóinkat, jelenleg heti 400 tonnával.

BF honlap komposzt csiperke bio

A Bio-Fungi Kft. hazánkban elsőként kezdett bio csiperkegomba komposztot és bio laskagomba alapanyagot előállítani, amelyet a Bio Garancia Magyarország Kft. felügyel és igazol. A termék előállítása során vállaljuk a szigorú előírásokat, amelyek egyaránt vonatkoznak az alapanyagok organikus eredetére, a feldolgozási-, gyártási folyamatokra, a csomagolásra, tárolásra, szállításra. Alapanyagainkat hazai biotermelőktől szerezzük be, illetve gombakomposztunk a biominősítés mellett GMO-mentes terméknek is tekinthető.

Komposztgyártásunk a NOVUM tévéműsorban:

Bővebb információért forduljon szaktanácsadóinkhoz!