fbpx

Társadalmi felelősségvállalás (CSR)

Fenntartható vállalkozás, fenntartható közösség és növekedés

Egy olyan gyorsan változó világban, mint a miénk, egy sikeres vállalkozáshoz a közösségek és bolygónk igényeire is tekintettel kell lennünk. A Bio-Funginál épp ezért vesszük komolyan a társadalmi felelősségvállalás kérdését, amelyet a következőkre építettünk fel.

1. GoPink kampány

Cégünk tevékenységében kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód népszerűsítése, így szívügyünknek tekintjük az olyan megbetegedések megelőző kampányainak támogatását, mint a mellrák.

2012-ben indítottuk el GoPink! kampányunkat, amelynek célja felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és támogatni a rákellenes tevékenységet. A megfelelő táplálkozás, mozgásban gazdag életmód mellett vegyületeivel maga a csiperkegomba is képes csökkenteni a betegség kialakulásában kockázati tényezőként felmerülő túlzott ösztrogénszintet. Így cégünk már csak emiatt is érintettnek érzi magát a küzdelemben. Októberenként, a kampány keretében rózsaszín tálcákban szállítjuk gombatermékeinket nagyáruházi partnereinknek, mert ez a mellrák elleni küzdelem hivatalos színe. A különleges csomagolású termékek eladásából származó bevétel egy részével támogatjuk a mellrák ellenes küzdelmet. (www.gopink.hu)

2. IskolaGomba program

iskolagomba

Egyedülálló módon az országban elsőként indítottuk el 2016 tavaszán IskolaGomba nevű programunkat, amelynek célja, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megismerjék a gombák világát és megértsék, hogy a gomba milyen különleges élőlény és egyben egy nagyon finom élelmiszer is. Ehhez ún. 4-es fázisú gombaládákat, illetve oktatási anyagot (plakátok, munkafüzet és tanári kézikönyv) szállítunk ki a résztvevő intézményekbe (óvoda, általános és középiskola). (www.iskolagomba.hu)

3. Egészséges táplálkozás népszerűsítése

BF honlap rendezvenyek

A környezetünkben (Áporka, Ócsa) működő közintézmények, rendezvények, iskolák és óvodák, találkozók, sportrendezvények számára juttatott friss gombafelajánlásokkal teszünk a közösségek egészségmegőrzéséért. A teljesség igénye nélkül:

 • Kiskunlacházi László-napi Vigasságok
 • Ócsai Vigasságok
 • Gombai Pega Pata Parádé
 • Áporkai Napok
 • Ócsai Kulturális Napok
 • Felsőpakonyi Családi nap
 • Áporkai Márton-napi Vigasságok
 • Aporkató Néptánccsoport
 • Áporkai Nótás Találkozó
 • Ócsai Halászy Károly Bál
 • Örömautózás Hungaroring 2016 és 2018

4. Jótékonyság

BF honlap CSR

Cégünk aranyfokozatú támogatói vagyunk a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és más hazai szeretetszolgálatok működését, illetve egyéb, társadalmilag hasznos kezdeményezéseket is segítünk.

5. Fenntarthatóság 

fenntarthatosag

A gombatermesztés fenntarthatóság szempontjából nagyon előnyös, tulajdonképpen felfogható egy modern újrafeldolgozásnak is, mivel a gombakomposzt előállításához a mezőgazdaság más ágazataiból származó mezőgazdasági melléktermékeket (szalma, csirke- és lótrágya) hasznosítja. Ez teszi a gombatermesztést fenntarthatóvá és a gombaipart tökéletes partnerré más mezőgazdasági ágazatok számára.

A termesztett gomba magas hozama nagyon alacsony ökológiai lábnyommal jár. Egy kilogramm gomba előállításához mindössze 7 liter víz és 1 kW energia szükséges és ez 0,3 kg szén-dioxid kibocsátásnak felel meg. A modern, felszíni, számítógép által vezérelt gombatermesztő házakban mikrocsepegtetéses öntözés valósul meg, azaz a gomba növekedéséhez szükséges víz teljes mértékben hasznosul. A gombatermesztésben nem használunk növényvédő szereket, a termesztőházakat pedig gőzzel fertőtlenítjük, így még kisebb a környezetterhelés. Ezen kívül mindkét telephelyünkön napelemes rendszer segíti energiaellátásunkat. A gombatermesztés további előnye, hogy a letermett komposzt talajjavításra (pl. virágföld előállítás) hasznosítható, így még kevesebb hulladékot termel.