fbpx

Kertészeti géppark fejlesztése a Bio-Fungi Kft-nél

A Bio-Fungi Kft. a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett kertészeti gépbeszerzési pályázat keretében 9.998.000,- Ft támogatási összeget elnyert, az Európai Unió és a Magyar Kormány finanszírozásával

A határozat azonosító száma: 1825525835
A projekt megvalósítási helye: 2364 Ócsa, Külterület 0175/9

A Bio-Fungi Kft. egy 35 éves múlttal rendelkező családi vállalkozás. A cég kezdetben gombatermesztéssel és kereskedelemmel foglalkozott, 2000 óta pedig már csiperkegomba komposztot is előállít az Áporka melletti Szabadságtelepen. Ezt a tevékenységet 2014-ben laskaalapanyag és bio csiperkekomposztot előállítással bővítette. 2008-ban korszerű, felszíni gombafarmot létesített, ahol csiperkegombát termeszt, 2015-ben 12 db laskasátrat épített és elkezdte a laska gomba termesztését is.

A társaság a fejlesztés keretében beszerzett egy Manitou MHT 790 teleszkópos rakodógépet, a gombatermesztési folyamatának hatékonyabb, gyorsabb és költséggazdaságosabb ki,- és betárolásának érdekében, valamint a rakodó kapacitásainak bővítése érdekében. Emellett a társaság a fejlesztés hatására csökkenteni tudja a Carbon lábnyomát, a káros anyag kibocsátás csökkentése miatt.

A rakodógép beszerzésével növekszik a társaság rakodó kapacitása, 5 %-kal csökken az egy tonnára jutó fogyasztás és 10 %-kal csökken az egy tonna megmozgatott anyagra jutó káros anyag (Co) kibocsátás. Továbbá a beszerzésre kerülő rakodógép 5-7 %-kal gyorsítja a termelési folyamat során felmerülő nagytömegű anyagok (talaj, bála) mozgatását, így ennek következtében hatékonyabb termelési folyamatot biztosít. A gép üzembe állítását követően, a társaság rövidebb átfutási idővel tudja lehordani a letermett komposzt és feltölteni a termőterületet az új tőzeggel, ezzel rövidítve a két termés közötti átállási időt. Mindennek hatására a társaságnál csökkenthető az egy kilogramm gombára jutó önköltség, így javul a jövedelmezőség és a versenyképesség.

A társaságunk a fejlesztés hatására 2 fővel kívánja bővíteni a foglalkoztatottak létszámát.

A beruházás megkezdésének időpontja: 2017.05.30
A beruházást befejezési időpontja. 2018.02.01