D-vitamin kutatás

Célkitűzésünk, hogy kidolgozzunk azt a gombatermesztési technológiát, amely a termesztett gombák D-vitamin szintjét a sokszorosára emeli. Az így megtermelt gomba és a belőle előállított félkész és kész termékek egyedülállóak és az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt fontossággal bíróak lehetnek az élelmiszer piacon. A projekt tárgya magas, biológiailag aktív D-vitamin tartalmú gombatermékek létrehozásának kidolgozása. Számos termesztett gomba ugyanis irodalmi adatok szerint képes arra, hogy meghatározott hullámhosszú és energiájú UV fény hatására 3-5-ször nagyobb mennyiségben szintetizáljon a gombák sejtfalában természetesen nagy mennyiségben jelen lévő nagy mennyiségű ergoszterolból D2-vitamint.

Céljaink:

  • Munkánk során szükséges meghatározni, hogy a termeszthető gombák közül melyek azok a fajok, vagy azon belül hibridek, amelyek a legtöbb D2-vitamint termelik.
  • Kutatásaink során megvizsgáljuk, milyen hullámhosszú UV fény (UV-A, UV-B, UV-C), milyen hosszú időtartamban történő besugárzása eredményezi a legtöbb D2-vitamint, úgy, hogy az a termés minőségét, eltarthatóságát és mennyiségét nem károsítja. A módosított termesztési körülmények között megállapítjuk a szükséges UV sugárzás dózisát (J/cm2) és intenzitását (mW/cm2) a minél magasabb D-vitamin koncentráció elérése érdekében.
  • Meghatározzuk azt a távolságot és besugárzási módot, ahol az UV kezelés a leghatásosabb.
  • Kifejlesztjük az a berendezést, amely önjáró módon, a kezelő személyzet veszélyeztetése nélkül elvégzi az ultraviola besugárzást.
  • Megvizsgáljuk, hogy az UV sugárzás célirányos alkalmazása hogyan befolyásolja a gombapatogén mikroszervezetek károkozását, a gombavédelmi technológiák módosítása, a vegyszermentes gombatermesztési technológia fejlesztése érdekében.
  • Kísérleteket végzünk a besugárzás postharvest alkalmazásának vizsgálatára.
  • A minőségbiztosítás érdekében analitikai vizsgálatokat végzünk a postharvest periódusban, hogy meghatározzuk a D-vitamin koncentrációjának a változását az idő függvényében, a tárolás, hűtés során. Megvizsgáljuk, hogy a kezelés hatására keletkeznek-e a humánegészségre negatív hatással bíró termékek, megváltoztat-e a beavatkozás a gomba étkezési értékét adó más komponenseket, például fehérjék szerkezetét, aminosav összetételét stb.

Vállalkozásunk a projekt eredményével kapcsolatban a következő üzleti hasznosítást tervezi:

  • sikeres projekt eredményeit szabadalmi oltalom alá szeretnénk helyezni.
  • az ócsai telephelyünkön, ahol az ország legkorszerűbb és legnagyobb gombafarmját építettük fel, beindítjuk a D-vitaminnal dúsított csiperkegomba termesztését üzemi szinten.
  • a biológiailag teljes értékű, emelt D-vitamin tartalmú gombából márkázott friss piaci és feldolgozott termékcsaládot fejlesztünk ki.

Határozott véleményünk az, hogy az étkezési szokások trendjei, az egészséges és tudatos táplálkozás mind nagyobb méretekben történő elterjedése, nem csak a jóléti társadalmakban, hanem hazánkban is biztos piacot jelent a termékünk számára. A termelés hosszú távú fenntartását, annak évenkénti növekedését jósoljuk, hiszen egyre többen térnek át a vegetáriánus életmódra és egyre kevesebben mernek napozni. Mindezek súlyos D-vitaminhiányt váltanak ki a fogyasztókban, akik tudatos egészséges életvitelük által D-vitamin pótlására lesznek kényszerítve. Ezt pedig az ilyen fogyasztó szívesebben teszi természetes D-vitamint hordozó élelmiszerekkel, mintsem hogy mesterséges tablettákkal. A magas hozzáadott értékkel jellemezhető D-vitaminban gazdag gombakészítmények gasztronómiai és biológiai értéke hozzásegítheti társadalmunkat a rákos megbetegedések számának a csökkentéséhez. A legújabb klinikai vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy a hazánkban leggyakoribb ráktípusok megjelenésének valószínűségét nagyságrendekkel növeli a D-vitaminhiányos állapot és táplálkozás, illetve a már beteg személyeknél ugyanez csökkenti a túlélési esélyeket. Cedric F. Garland, a Kalifornia Egyetem professzora 2006-os, 230 vizsgálatot áttekintő összefoglalója szerint meggyőző adatok bizonyítják a D-vitamin hiány oki szerepét mellrák, vastagbélrák, prosztatarák és petefészekrák esetében.

Hazánkban és az Unió más országaiban tudomásunk szerint nem folynak termesztési kísérletek, viszont Norvég kutatók publikációival gyakran lehet találkozni. Kísérletek folynak az USA-ban, ahol is a neves PennState Egyetem kutatói csoportja publikálja laboratóriumi kísérletek eredményeit.

Véleményünk szerint vállalkozásunk jó eséllyel vehet részt a projekt lezárását követő években a hozzáadott értékkel előállított gombapiaci versenyben. Minden bizonnyal nagy gombatermesztő országok vállalkozásai is előbb, mint utóbb, kifejlesztik saját technológiájukat, elkezdik a D-vitaminban gazdag gombatermékek kínálatát. A sikeres K+F projekt lehetővé teszi a gombaágazat szereplői számára, hogy ne maradjanak le a nemzetközi fejlesztési trendekről, és nem utolsó sorban a megerősödő termesztő szektor, jelentős piacbefolyásolója lehet a térségnek (Közép-Kelet-Európa).

D-vitamin kutatási programunkat az NKTH és a NIH támogatta. Támogatási szerződés száma: TECH-08-A3/2-2008-0389