
Idén nyáron jelent meg az Orvosi Hetilapban az a több mint tíz orvosi társaság közös összefogásával megfogalmazott ajánlás, amely szerint a magyar lakosságnak novembertől – márciusig napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania.
A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli.
„A téli időszak után a magyar lakosság 70 százaléka D-vitamin-hiányos, az idősek körében ez az adat még nagyobb, eléri a 90 százalékot. De az idősek többségét a nyári időszakban is hiányállapot jellemzi, a bőr D-vitamin szintetizáló képessége ugyanis a korral csökken” – mondja dr. Lakatos Péter a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.
Az orvosok tehát egészséges felnőtt embernek megelőzésre napi 2000 Nemzetközi Egységet ajánlanak, ha azonban már kialakult a hiányállapot, először ennek a mennyiségnek többszörösére van szükség. (D-vitaminszint mérést ezzel foglalkozó laboratóriumokban lehet kérni.) „Súlyos hiányállapot esetén heti 50 ezer egységet is szükség lehet néhány hétig. Túlsúlyosoknak is nagyobb mennyiségre, a testtömegtől függőn 3-8 ezer egységre van szüksége naponta” – mondja Lakatos. Várandósoknak 2000, kis gyerekeknek 4-500, nagyobb gyerekeknek 6-800 egységet ajánlanak.
A D-vitamin természetes formában, csiperkegombából
A Bio-Fungi Kft. több éves kutatómunkája során kidolgozott egy olyan eljárást, amivel a csiperkegombában természetes módon is megtalálható D-vitamin tartalmat a többszörösére emeli. Így ma már elérhető a piacon olyan csiperkegomba termékcsalád, aminek 100 grammjában jelentős mennyiségű D-vitamin található. Ezt a gombát heti 2-3 alkalommal fogyasztva jelentős fejlődést érhetünk el a D vitamin háztartásunkban.

- A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. D-vitamin-hiányosoknál megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken.
 - Az autoimmun betegségek közül az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét.
 - A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.
 - Vesebetegségek esetén a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező. - A D-vitamin-hiány kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést.
 - A policisztás ovárium szindróma esetén a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül javasolt.
 - Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik.
 - Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
 - A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát.
 
Forrás: ORIGO.HU
												