fbpx

A Bio-Fungi Kft. a közelmúltban három darab KRAMER KT559 típusú rakodógépet rendelt, amelyek közül az egyik lett a 100. eladott Kramer gép Magyarországon. A gépek ünnepélyes átadására január 21-én, Áporkán, a cég telephelyén került sor.

Mutsy Árpád, a cég tulajdonos-ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy cégük alapvetően két fő tevékenységgel foglalkozik, gombatermesztéssel és a gombatermesztés alapanyagának gyártásával laskagomba, csiperkegomba és néhány egzotikus gombaféleség számára. A cég harminc éve működik, jelenleg nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai régió vezető vállalkozása ezen a területen. Évente több mint 100000 tonna gombakomposztot és 7000 tonna gombát értékesítenek, összesen 18 országban, miközben cégcsoportjukkal 350 munkavállalónak adnak munkát.

Valkon gepatado

Az ágazat az ügyvezető szerint 2000-ig nagyon komoly fejlődésen ment keresztül, 4-500 vállalkozó is dolgozott ezen a területen. Mivel akkoriban nem volt elegendő gombakomposzt, kénytelenek voltak saját üzemet létrehozni az áporkai telephelyükön. Így 2005-től dinamikusan fejlődtek, és saját igényeiket, valamint exportlehetőségeiket is ki tudták elégíteni.

Tevékenységük a mezőgazdaságon belül a leginkább technológiaigényes ágazat, az év 365 napján kell ugyanolyan mennyiséget, minőséget előállítani. Ehhez nagyon komoly gépi háttér szükséges, az ügyvezető ezt a területet tekinti a kertészeti ágazat Forma 1-ének. Csak a legjobb gépekkel, berendezésekkel lehet ipari méretekben előállítani a termékeket. Évi 50-60000 tonna begyűjtése, kazalba rakása történik, utána pedig heti szinten egyenlő mennyiségben az anyag nagyon hatékony pakolása következik, amihez a legjobb teleszkópos és homlokrakodókat alkalmazzák.

A Valkon Kft.-vel először a szalmabálázás kapcsán kezdtek együtt dolgozni, és nagyon sikeresnek bizonyult az együttműködés. Fontos volt számukra, hogy a kecskeméti székhelyű cég a zöldsor termékeire specializálta magát. A Krone gépei jól beváltak a Bio-Funginál, így a rakodógép-vásárlásoknál a KRAMER is jó választásnak tűnt. Fontos, hogy a gépek folyamatosan rendelkezésre álljanak, ehhez a jó minőségű technika mellett a Valkon szervizháttere is megfelelő hátteret biztosít.

Valkon gepatado

Kecskeméti Sándor, az idén 15 éves Valkon 2007 Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a jelenlegi szűkös gyártói kapacitások miatt folyamatosan nyomon követik a gyártói visszajelzéseket, és igyekeznek a legjobban kiszolgálni a piacról érkező igényeket – ezért nem okozott nekik gondot a Bio-Fungi Kft. 3 db-os megrendelésének teljesítése. Szerviz tekintetében jól működik az országos hálózat, ugyanakkor új szervizes szakemberekkel szívesen bővítené még a csapatot. Igyekeznek a mezőgazdaságban ilyen téren tapasztalt hektikusságot megfelelő tervezéssel és szervezéssel kiegyenlíteni, főként szezon előtti karbantartások beiktatásával.

Forrás: Mezőhír