Profitáljon a szalma eladásból és támogassa a fenntartható gomba termesztést!

Cégünk, a Bio-Fungi Kft. Magyarország és Kelet-Közép-Európa vezető gombaipari vállalkozása. Közel 30 éve foglalkozunk gombatermesztéssel és több mint 20 éve gomba alapanyag, komposzt gyártással. A gomba, mint élelmiszer egyedülálló a zöldségek között, különleges tápértékkel rendelkező szuperélelmiszer, amelyet a magyar fogyasztók is szívesen fogyasztanak. A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen nem állati eredetű D-vitamin-forrás. A gombafogyasztás elterjedésével ma már 1,5 kg-ra tehető egy fő éves fogyasztása, amely a jövőben a tudatos táplálkozás és környezettudatos gondolkodásmód elterjedésével jelentősen növekedni fog. Annak érdekében, hogy ez a nélkülözhetetlen élelmiszer a fogyasztók asztalára kerülhessen, jelentős mennyiségű mezőgazdásági mellékterméket használunk fel, amely a letermesztést követően visszakerül a termőföldekre, növelve annak tápanyag értékét.

BF honlap komposzt csiperke bio
A víz- és energiafelhasználás, valamint az alacsony CO2-kibocsátás mértéke alapján a gomba olyan tápláló élelmiszer, amelynek ökológiai lábnyoma nagyon kicsi. A gombatermesztők nem csupán a „végső újrahasznosítók”, hanem fenntartható élelmiszer forrást biztosítanak a fogyasztók számára.

Ahhoz, hogy a növekvő fogyasztási igényeket ki tudjuk elégíteni, illetve a csiperke, laska és egyéb gombafajták számára is alapanyagot tudjunk biztosítani, kalászos növények bálázott szalmáját is felhasználjuk. A gombaalapanyag gyártás során felhasznált szalma, olyan optimális komposztálási és fermentációs folyamaton esik át, amelynek köszönhetően friss élelmiszer alapanyagot tudunk előállítani. Mindezeken túlmenően a letermett gombakomposzt a mezőgazdaságba visszakerülve kimagasló tápanyagforrás a szántóföldi növényeknek, zöldségeknek, illetve a gyümölcsösöknek. Mindazok a gazdák, akik a szalmát a gombakomposzt üzemek számára adják el, segítik és támogatják azt a természetes folyamatot, hogy a magas cellulóz tartalmú szalmából élelmiszer, valamint a letermett gombakomposzt által kimagasló tápanyag forrás legyen a földeken.

BF alapanyag
Úgy gondoljuk, hogy, amíg az energiaszektorban vagy az égető üzemekben a szalma szénforrásai teljesen elégnek, amely szén-dioxid terhelést jelent a környezetre, addig a gombatermesztésben, akárcsak az állattenyésztésben, közvetlenül az élelmiszer-előállítást szolgálja a folyamat, ugyanakkor jelentősen kevesebb környezetterhelés mellett.
Vállalkozásunk folyamatosan keres és felvásárol gombaalapanyag gyártáshoz éves szinten közel 50 ezer tonna különböző kalászosok, elsősorban őszi búza, árpa, rozs, tritikálé, szója, stb. növények szalmáját. Egyaránt vásárlunk rendre vágott szalmát, amelyet saját bálázó kapacitásunkkal tudunk felbálázni, saját rakodó, szállító eszközeinkkel el tudunk szállítani, de akár kész bálázott szalmát is fogadunk telephelyünkön. Alapanyag-gyártásunk évről évre több BIO szalmát használ fel, amelyet magasabb áron tudunk átvenni BIO tanúsítással rendelkező partnereinktől.

Szerződött partnertől a teljes lekötött tételt megvásároljuk, azaz nem csak az ún. válogatott tételeket, hanem a gazdáknál megtermett teljes mennyiségre igényt tartunk. Akár több éves szerződést is tudunk biztosítani, évjárattól függetlenül is. Amennyiben egy-egy gazdánál több vagy kevesebb tétel keletkezett, a nálunk lévő puffer kapacitásnak köszönhetően minden tételt meg tudunk vásárolni. Mivel a szalmát kizárólag saját felhasználásra vásároljuk, semmilyen viszonteladói rendszerben nem vagyunk benne, a legbiztonságosabb felvásárlást tudjuk ajánlani a partnereinknek.

Szalmabol elelmiszer

Jóllehet, a bálázott szalma esetében elsősorban nagy kockabálára tartunk igényt, de a körbálákat is fel tudjuk használni. Partnereinknek biztosítjuk, hogy a bálázási szezon elindulásával, azonnal a bálázást követően, a saját területünkre tudják beszállítani a szalmát.

Beszerzőink szívesen állnak az Önök rendelkezésére az alábbi elérhetőségek bármelyikén:
Pamuk László *** +36 70 385 45 11 *** laszlo.pamuk@biofungi.hu
Bak Róbert *** +36 70 683 94 43 *** robert.bak@biofungi.hu