Egy évvel ezelőtt a világ séfjei és gasztrogurui az alkoholmentes koktélok, a családias éttermi élmények és a degusztációs menük hódítását ígérték, de akkor még senki sem tudta, hogy 2020 közepétől bezár a világ, mi pedig nemhogy koktélozni, de még a pékségbe sem mehetünk majd le egészségügyi óvintézkedések nélkül. Most egy kicsit visszafogták magukat a szakemberek, és inkább az érdekes, ízutazásra hívó alapanyagokat, illetve az olyan étkezési szokásokat jelölték meg a 2021-es évet meghatározó gasztrotrendjeiként, amiket eddig megszokottnak véltünk.

Ahogy a növényalapú étrendek elterjedtebbek lesznek, az emberek egyre inkább olyan alapanyagokat keresnek majd, amik nemcsak a saját szervezetüknek tesznek jót, hanem a környezetnek is. Nem károsak egyikre sem, és fenntarthatóan termeszthetők. Ilyenek például a gombák, amiket egy átlagember még mindig csak rántva, párolva vagy levesbe főzve készít el, pedig annyi más felhasználási formája létezik még.

A főzésre és mindennapi fogyasztásra alkalmas csiperke- és laskagomba, rókagomba, ördögszekér-, shiitake és enoki gomba, valamint a barna- vagy fehérkalapos shimeji gomba mellett ki kell még emelni az immunrendszer támogatására rendkívül alkalmas pecsétviaszgombát, aminek szintén nagy jövőt jósolnak a szakemberek. A ganoderma és reishi néven is ismert keleti gombafajta segít helyre billenteni és megerősíteni az immunrendszert. Általában forrázva, porrá őrölve kakaóhoz, teafüvekhez vagy zabkásákhoz keverik reggelire.

Forrás: Travelo