A Bostoni Orvosi Egyetem kutatói az Amerikai Biokémiai és Mikrobiológiai Társaság bostoni konferenciáján arról számoltak be, hogy a D2-vitamint tartalmazó gombák fogyasztása ugyanolyan hatékonyan növelheti és fenntarthatja a D-vitamin szintet, mint a D2-, vagy D3-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők.

A D-vitamin létfontosságú a megfelelő csontegészség és izomerő szempontjából. Megfelelő szintje segíti a szervezetet az egészséges csontsűrűség megőrzése révén csökkenteni a csonttörések, a csontlágyulás, a csontritkulás és az osteoarthritisz kockázatát. A tápanyag ezen kívül jelentős szerepet játszik az immunrendszer fertőzések elleni küzdelmében is, és számos gyakori betegség, köztük a rák, a szív-érrendszeri megbetegedések, a depresszió és a diabétesz kockázatát is csökkenti.

Az új kutatás során 30 egészséges felnőttet osztottak véletlenszerűen három csoportba: az első 2000 nemzetközi egység (IU) D2-vitamint, a második 2000 nemzetközi egység D3-vitamint, a harmadik pedig 2000 nemzetközi egység D2-vitamin tartalmú gombaport szedett télen 12 héten át. A kezdeti szérum 25-hidroxi-D-vitamin 25(OH)D, a résztvevők D-vitamin szintjének mérőszáma, nem mutatott jelentős eltérést a csoportok között.

A szérum 25(OH)D szint mindhárom csoportban fokozatosan emelkedett, és a hetedik héten tetőzött, ami a következő öt hétben fennmaradt. A tizenkét hét elteltével nem tapasztaltak statisztikailag szignifikáns eltérést a szérum 25(OH)D szintben a három csoport között.

”Eredményeink azt bizonyítják, hogy az ultraibolya sugárzásnak kitett, D-vitamint tartalmazó gombák fogyasztása kiváló D-vitamin forrás lehet, amivel javítani lehet a felnőttek D-vitamin státuszát. A kutatásunk szerint az ilyen gombák fogyasztása ugyanolyan hatékonyan növeli és fenntartja a D-vitamin szintet, mint a D2-, vagy D3-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők szedése” – összegezte az eredményeket a kutatás vezetője, Michael F. Holick.