Csaknem 900 millió forintos beruházással tovább bővítettük ócsai gombatermesztő üzemünket.

A bővítéssel a cég termelőkapacitása 50 százalékkal, a dolgozók létszáma több mint 30-cal nőtt. A 2012-ben megkezdett, mintegy 900 millió forint összértékű beruházás megvalósulását az önerő mellett jelentős állami támogatás, valamint a K&H által nyújtott hatéves futamidejű beruházási hitel tette lehetővé. A Magyarországon egyedülálló, holland technológiával készült gombaházat idén tavasztól használjuk. A bővítéssel a korábbi nyolc gombatermesztő helyiség mellé négy új épült a gombafarmon belül, és kialakítottunk új hűtő-, csomagoló és a szállítmányozást kiszolgáló egységeket. A magyarországi kertészeti ágazaton belül is jelentős bővítés lehetővé teszi a megnövekedett keresletnek megfelelő, szezontól független, folyamatos gombatermesztést. Az exportpiac és a kiskereskedelmi láncok által elvárt minőségi követelményeknek csak a modern termesztési technológiát használó cégek tudnak megfelelni, így a beruházás különös jelentőséggel bír.

Jelenleg Magyarországon évi 25 ezer tonna csiperkét, 2300 tonna laskagombát és mintegy 10-20 tonna shiitakét termesztenek. Ennek 40-45 százaléka export, Magyarország az európai termelésből csupán két százalékkal részesedik.

Az Európai Unió gombapiaca 2010-ben meghaladta az egymillió tonnát, és a zöldségek-gyümölcsök közül a gomba az egyik, amelyet Magyarország export színvonalon tud előállítani. Az ágazatban rejlő gazdasági potenciált mutatja, hogy számtalan ágazati tanulmány és a legfrissebb szakmai állásfoglalások szerint a magyar gombatermesztés öt év alatt 50-70 ezer tonnára bővíthető, miközben az ágazatban foglalkoztatottak száma is 8-10 ezer főre emelkedne a jelenlegi 3-5 ezerről. A termelési érték így elérheti az évi 35-40 milliárd forintot a jelenlegi 12-13 milliárd forinttal szemben.